Ukulele stasj, del 1: Hva bør jeg ha i ukulelebaggen?

Når du har kjøpt inn en god ukulele (+ skikkelig bag) så har du det viktigste du trenger for å spille og kose deg! Men det finnes masse annet ukulele utstyr som komme til nytte på din vei til å bli en bedre ukulist!

NYBEGYNNER
1. Stemmemaskin
Det viktigste verktøyet og noe som bør være i enhver ukulelebag! Selv om du kan stemme på gehør så vil en stemmemaskin fortsatt være nyttig hvis det f.eks: er bråkete der du skal stemme, eller du ikke har en tone å stemme etter. Tips: Smartingene har også med seg et ekstra batteri i baggen.

ukulele stemmemaskin

Ingen liker en sur ukulele…

2. Ekstra strengesett
Ikke noe er så kjedelig som når en streng ryker og du har ikke engang kommet igjennom kveldens første låt. Vær alltid berett og ha med ekstra strengesett i baggen!

Ukulele strenger

Les deg opp om hvordan du skifter strenger om du ikke har gjort det før.

VIDEREKOMMEN
3. Strap/Bånd
Det er mange fordeler ved å stå og spille ukulele: Du synes bedre hvis du skal spille for noen, du kan bevege deg rundt og på små ukuleler kan det faktisk være lettere å spille stående. Selv om du bare skal øve så er det bra å variere mellom å sitte og stå, det er bedre både for kroppen og spillet ditt.

Ukulele strap

Ukulelebånd kommer i mange ulike varianter, dette er korpsvarianten.

4. Plekter
Å spille med plekter eller fingrene er en vanesak. Personlig foretrekker jeg å spille med fingrene, men på enkelte låter kan det være nyttig å bruke plekter. Du høres også bedre når du spiller med plektre, noe som kan være en fordel når du skal spille en vakker melodi, mens vennen din dundrer løs på akkordene. Tips: Mange ukulister foretrekker plektre laget av filt i motsetning til de vanlige plastplekterene. Disse lager en mykere lyd.

Røde filtplektre.

Røde filtplektre.

EKSPERT
5. Neglesaks/fil
Er det ikke typisk: Du har glemt å klippe neglene («Jeg klipte dem jo på tirsdag, hvor fort vokser de egentlig?!?»), og nå er de bare plagsomt i veien for spillingen. Ta med deg en neglsaks eller neglfil i ukulelebaggen og problemet er løst! Bare husk å være litt diskrè når du klipper dem 😉

Negl sett

Noen er mer seriøse en andre når det kommer til neglestell…

6. Capo
Et nyttig verktøy for den avanserte bruker. Her kan du spille flere tonearter med de samme grepene. Hvis du synes sangen går for lyst eller mørkt når du synger, så prøvd deg frem med en capo. Tips: Om du spiller i C-stemming kan du få en D-stemming ved å sette capoen på 2. bånd.

Ukulele Capo

Det går an å bruke gitarcapo også, men en egen ukulelecapo er absolutt å foretrekke.

ENTUSIAST
7. Hawaiikrans
Ingenting setter stemningen som en hawaiikrans på en ukulelekveld!

Hawaii-krans

Denne bruker vi i Oslo Ukuleleorkester! Vi er ganske hardcore 😉

Følg med på Facebook for «Ukulelestasj, del 2: Hva bør du ha på øvingsrommet?».

Del på:

Skriv inn tekst og trykk ENTER